Результати конкурсу блогів «Не дай себе обманути. Протидія дезінформації та маніпуляціям»

У своїх блогах учасники конкурсу розказали, як Європейський Союз та Україна борються з дезінформацією та маніпуляціями; надали власні поради для розпізнавання і протистояння фейкам, як і де перевіряти інформацію; поділилися власним думками щодо того, які навички треба розвивати, щоб протистояти дезінформації та маніпуляціям.

Дякуємо кожному за участь. Публікуємо блоги переможців.

****

Блог Дарії Андрюніної

В сучасному світі, коли ми оточені безкінечним потоком інформації, важливо бути уважними та критичними до отримуваної інформації. Особливо, в контексті повномасштабної війни Росії проти України й російської гібридної агресії по всьому світові. Абсолютна більшість з нас чи не кожного дня стикається з дезінформацією, фейками та маніпуляціями. Тому маємо знати, як їх розпізнавати та протидіяти їм.

Європейський Союз та Україна активно борються з дезінформацією та маніпуляціями. Є багато способів, які можуть допомогти розпізнати фейки та маніпуляції, а також знайти правдиву інформацію. Одним зі способів є перевірка джерела інформації, як завдяки звичайному пошуку, так і пошуку по картинці. Необхідно звертати увагу на джерело, з якого отримано інформацію, перевіряти достовірність та коректність. Не довіряйте тільки одному джерелу інформації, завжди робіть додаткову перевірку від інших незалежних джерел і пам’ятайте, що навіть самі авторитетні видання не застраховані від поширення недостовірної інформації у силу різних причин таких як людський фактор, хакерські атаки тощо.

Також важливо розвивати критичне мислення, щоб розрізняти правдиву інформацію від фейкової. Не піддавайтеся на емоції та не вірте усьому, що чуєте або бачите. Ретельно аналізуйте інформацію та звертайте увагу на деталі. У контексті емоцій завжди аналізуйте, який тон та контекст несе інформація.

Навчайтеся розпізнавати маніпулятивні прийоми та дезінформацію.

Також важливо розуміти, що фейки та маніпуляції не є випадковостями, а несуть негативний намір та мають певну мету, наприклад, впливати на вашу думку або змусити вас зробити певні дії. Тому важливо вміти аналізувати з холодною головою, що ж стоїть за новиною та хто має вигоду від її поширення.

Відповідальне ставлення до інформації – кричуще важливе у сучасному світі, який постійно трансформується, і тому вітально важливо опановувати нові навички й знання, щоб не на нести шкоду ні собі, ні оточенню. Тож не нехтуймо інформаційною гігієною та ставимося до цього відповідально.

Блог можна знайти за посиланням:

https://www.facebook.com/100009975311198/posts/pfbid02zy4TaURgNMByLCdkuo1rxk1HH95YhmNwYHjvAsJ5GVvHKg3czRxBNXWvPXfcFevXl/

https://www.instagram.com/p/CrRaUnetyMO/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

*****

Блог Анастасії Струкової

Дезінформація часто тече, наче вода, поступово заглиблюється далеко у ґрунт, всюди, де у неї є доступ. Або навіть дощем заповнює увесь простір навколо. У чому ж різниця між водою та дезінформацією? Друге – справжнє отрута.

Життя у ХХІ столітті передбачає найрізноманітніші технології, безліч можливостей та подій, про які без висвітлення у ЗМІ та інтернеті ми б не змогли дізнатися. Проте часто вони можуть бути овіяні фейками та маніпуляціями, як в онлайн, так і офлайн просторах…

Отже, як стати медіаграмотними, а також що роблять Європейський Союз та Україна у боротьбі з дезінформацією?

Європейський Союз та Україна проти дезінформації!

Беззаперечно Європейський Союз та Україна плідно працюють і створюють стратегії та організації проти фейків.

Наприклад Євросоюз розробив стратегію для підвищення медіаграмотності громадян, підтримки незалежних ЗМІ, а також активно співпрацює з соціальними мережами. Україна також приділяє увагу цьому питанню, допомогаючи проєктам про розпізнавання фейків і залучаючи експертів для оцінки якості інформації та її перевірки.

Звичайно створюються різноманітні проєкти проти дезінформації такі, як EUvsDisinfo(ЄС), International Centre for Countering Russian Propaganda (Україна) і тд. А у 2018 році було створено кодекс поведінки для соціальних мереж(прозорість та доступність реклами), до якого доєдналась і Україна!

Цікаво: штучні інтелекти зараз набирають особливу популярність, тому припускається створення їх проти фейків!

Поради, як оминути фейк!

  • Перевіряйте первинне джерело інформації, а саме чи це анонімні джерела або факт взятий у неофіційного аккаунта.
  • Хто зазначає інформацію? “Експертами” можуть бути люди, що не спеціалізуються у даній темі. А також завжди перевіряйте зазначені статистики!
  • Чи присутні емоції у новині? Зазвичай новину доносять, як факт, але, якщо є місце зайвим словам з певним підтекстом, використанням стереотипів та ярликів, то є шанс, що Ви натрапили на фейк!

Бережіть себе від дезінформації!

Блог можна знайти за посиланням:

https://www.instagram.com/p/CrOrpKRNQnG/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid029e5nFBdmsUu8wq6nHBPfJMA7BJgMfTeJLVnP7M59wAhutPk1doGtdg4Q31k84tmZl&id=100049077463576

*****

Блог Надії Гудзенко

Медіаграмотність – найважливіша навичка в століття, коли користування Інтернетом стало базовою потребою людини. Соціальні мережі використовують усі: від малечі, яка тільки-но народилася до зрілих людей, які встигли багато побачити.

Як-то кажуть: «Попереджений – значить озброєний». Отже важливо пам’ятати про підступних осіб, що поширюють дезінформацію, переслідуючи свої бажання. Основні задачі фейків – поширити страх, паніку, непорозуміння, та навіть ворожнечу.

Не потрапити під вплив дезінформації вам допоможуть такі поради:

✔ Оцінюйте джерела інформації, які ви використовуєте. Чи є вони офіційними та надійними. Зверніть увагу на автора допису, яка в нього репутація і які його можливі наміри.

✔ Не довіряйте гучним заголовкам. Якщо інформація достовірна, то використання емоцій тут ні до чого.

✔ Розрізняйте факти та думки. Факт – перевірене твердження, а думка – лише суб’єктивний висновок

✔ Використовуйте різні джерела інформації, щоб не бути безперешкодно обдуреними.

✔ Дотримуйтесь етики в Інтернеті, бо це загальний простір. Кожне ваше слово має сенс.

Поширюйте цей допис і стережіться фейків!

Блог можна знайти за посиланням:

https://www.instagram.com/p/CrQtSCBtW3q/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Схожі новини:

Блоги учасників конкурсу до Дня прав людини

Випускники EU Study Days поділилися власними роздумами про важливість прав людини для них особисто, роль прав людини у їхньому житті, розповіли історії із власного життя, які змусили замислитися над правами людини.