Переможці конкурсу блогів “Права людини у цифровому середовищі”

Дарія Андрюніна перемогла конкурсі блогів «Права людини в цифровому середовищі». Вітаємо!

Разом з випускниками EU Study Days ми прагнули привернути увагу до захисту питань прав людини у цифровому середовищі, адже право на доступ і безпечне використання технологій залишається одним з ключових пріоритетів у майбутній Стратегії Ради Європи з прав дитини. Конкурс тривав з 7 лютого по 25 лютого.

Дякуємо кожному за участь.

Публікуємо блог Дарії тут:

“Права людини у цифровому середовищі – це тематика, актуальність якої набирає обертів з кожним днем, і поточні тенденції вкотре підтверджують, що життя у цифровому вимірі – це вже далеко не фантастика, а наша буденність

Резолюція 38/2018 Ради ООН з прав людини наголошує на тому, що «права, які людина має офлайн, мають так само захищатися в онлайн-середовищі». Водночас, фундаментальна Загальна декларація прав людини була прийнята у 1948 році, коли про такий рівень проникнення цифрових технологій у наші життя хіба що писали у науково-фантастичних романах 

Безперечно, існування цифрового середовища надає кожному з нас багато переваг, проте одночасно досить гостро постає питання щодо прав людини у цьому новому середовищі.

Однією з найбільш важливих проблем, на мою думку, є захист персональних даних. У цифровому світі ми публікуємо велику кількість інформації, яка може бути використана для різних цілей, частина з яких є вкрай негативними, зокрема – крадіжка персональних даних, шахрайство, шантаж та інше.

Також важливим аспектом є забезпечення свободи слова й запобігання поширенню неправдивої інформації та дезінформації, кібербулінгу тощо. Коментарі з цього приводу, певно, зайві, адже українці наразі постійно відбивають атаки росії не лише на фізичному полі бою, а і у цифровому, і при цьому ми, на жаль, досі часто спостерігаємо блокування профілів наших бійців інформаційного фронту.

Ще однією важливою проблемою я вбачаю доступ до Інтернету та цифрових технологій, яка стає все більш вагомою на фоні зростання важливості їх ролі у різних сферах життя і частій відсутності доступу до них у людей з різних причин. Водночас, навіть за наявності доступу не всі вміють користуватися цими технологіями, тому навчання «буттю» в Інтернеті теж є, на мою думку, значним викликом.

Безперечно, цей перелік проблем не є вичерпним. Ба більше, цей перелік тільки поповнюється з кожним днем, проте однозначним, на мою думку, є те, що наразі ми стоїмо перед величезним викликом зі створення цифрового середовища, яке буде відповідати потребам людини та забезпечувати її права і свободи.

А що ви думаєте з цього приводу?”

За посиланнями блог можна знайти в соціальних мережах:

Facebook: https://www.facebook.com/100009975311198/posts/pfbid0aeaYkLXpP3dRGgnxPT7dhqGXo3BS9GP9c2VQfHaQz1zKaJPmoPsgHbnmXwhhuE4Yl/?

Instagram: https://www.instagram.com/p/Co12Wi9NOWu/?igshid=MjkzY2Y1YTY=